Yliopistot
Opiskeluvaihtoehdot
Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voi sekä löytää koulutusvaihtoehtoja että hakea niihin.
Kandidaatin tutkinto
Englanninkielisten opinto-ohjelmien hakuaika on tammikuussa. Näin ollen seuraava hakukausi alkaa tammikuussa 2023 ja opinnot alkavat elokuussa 2023. Lisätietoja saat viralliselta koulutussivustolta.
Maisterin tutkinto
Yliopiston maisteritason koulutusohjelmaan hakeminen edellyttää kandidaatin tutkinnon suorittamista yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta.
Hakuprosessi alkaa myös tammikuussa. Seuraava hakukierros alkaa siis tammikuussa 2023.
Erikoistarjoukset ukrainalaisille
Suomen Tiedeseura on 21.3.2022 jakanut stipendejä yhteensä n. 100 000 euron edestä kahdeksalle ukrainalaiselle tutkijalle Suomessa tehtävää tieteellistä tutkimustyötä varten. Apurahat on myönnetty tutkijoille joiden on ollut pakko paeta maastaan tai jotka eivät pysty palaamaan kotimaahansa sodan takia.
Suomen Tiedeseuran apurahaohjelma ukrainalaisille jatkuu ja stipendejä voi hakea ilman määräaikaa.
Lisätietoja antaa Tiedeseuran pysyvä sihteeri, professori Mats Gyllenberg, puh. +3580504332920, sähköposti secretarius@scientiarum.fi.
INVEST tutkimuksen lippulaiva ja tutkimuskeskus avaa sosiologiaan, psykologian, sosiaalipolitiikan, lasten psykiatrian, sosiaalityön, tilastojen, taloustieteiden ja / tai epidemiologian tieteellistä tutkimusta koskevan pyynnön. Mahdollisuus on avoin tutkijoille (kaikki urakehityst), jotka ovat siirtyneet Venäjän Ukrainan hyökkäyksestä ja jotka etsivät väliaikaista tehtävää jatkaa Ukrainan ulkopuolella tutkimusta. Lue tiedot täältä.
Helsingin yliopisto myöntää erillisten opintojen suoritusoikeuksia Suomeen saapuneille henkilölle, joiden tutkinto-opintojen suorittaminen on keskeytynyt ukrainalaisessa korkeakoulussa sodan takia sekä Suomeen saapuneille Ukrainan kansalaisille, joiden tutkinto-opintojen suorittaminen on keskeytynyt venäläisessä korkeakoulussa sodan takia.
Suoritusoikeus voidaan myöntää opintojaksoihin tai opintokokonaisuuksiin. Tämän oikeuden perusteella ei voi suorittaa tutkintoa Helsingin yliopistossa. Tutkinnonsuoritusoikeutta voi hakea normaaleina hakuaikoina.
Erillisten opintojen hakemuksia käsitellään vuoden 2022 loppuun asti ilman hakuaikoja. Suoritusoikeudet myönnetään 31.7.2023 asti ja niistä ei peritä erillisten opintojen maksuja.
Tältä sivustolta löydät laajan valikoiman palkattuja akateemisia paikkoja tutkijoille (tohtoriopiskelijoille tai sitä vanhemmille), akateemisia siirtomahdollisuuksia jatko- ja perustutkinto-opiskelijoille sekä tilapäisiä asuntoja.
Koulut ja päiväkodit
Tietoa kasvatuksesta ja koulutuksesta Ukrainasta tuleville
Olemme koonneet tietoa siitä, millaisia kasvatus- ja koulutusmahdollisuuksia Suomessa on tarjolla. Tarkista tiedot verkkosivustosta tai lue asiakirja.
Ukrainalainen verkkokoulu Jamm tarjoaa pääsyn JAMM 24 -alustaan 5–11-luokkien opiskelijoille. Opiskelijat pääsevät koulutusalustalle ja opiskelevat perusaineita nykyaikaisilla ohjelmilla. Hae tästä.
Suomalaiset koulut
Suomessa asuvalla oppivelvollisuuden iässä (7–17 vuotta) olevilla turvapaikanhakijoilla on oikeus samaan peruskoulutukseen kuin suomalaisilla.
Joissakin kunnissa oppivelvollisuusikäiset oppilaat voivat osallistua perusopetukseen valmistavaan opetukseen, joka kestää vuoden. Valmistelevissa opetusryhmissä opiskelijat opiskelevat suomea ja muiden oppiaineiden keskeisiä käsitteitä. Kun oppilaalla on riittävä kielitaito, hän voi aloittaa opinnot vastaavalle luokalle. Ota yhteyttä kuntaasi saadaksesi tietoa tällaisesta valmistelusta.
Palvelun saaminen vaihtelee kunnittain. Esimerkiksi Helsinki haluaa kaikki hakemukset verkossa (mahdotonta ilman suomalaista tunnistusta) tai käymällä lähimmissä kouluissa. Espoolla on PDF-hakemus täytettävänä ja lähetettävänä sähköpostiin. Siellä on myös puhelinpalvelu.
Kurssit
Buusu tarjoaa kaikille ukrainalaisille täyden pääsyn Busuu Premiumiin kolmen kuukauden ajan. Lue yksityiskohdat täältä.
Finnishcourses.fi-palvelusta löydät pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun suomen ja ruotsin kielen kursseja. Lisäksi palvelusta löytyy verkkokursseja.
School of Hope tarjoaa etäopetustunteja kotimaastaan lähteneille ukrainalaisille, jotka asuvat nyt Baltian maissa. Heidän tavoitteenaan on antaa ukrainalaisille opiskelijoille mahdollisuus jatkaa opintojaan omalla äidinkielellään ja tarjota työmahdollisuuksia kotimaastaan lähteneille opettajille. Kaikki verkkotunnit ovat opiskelijoille ilmaisia.
Kurssi on tarkoitettu äskettäin Suomeen muuttaneille pakolaisille. Seuraava kurssi alkaa elokuussa ja sen kesto on 2 kuukautta.
Löydät suomen kielen kursseja ilmaiseksi verkosta kotisuomessa.fi.