Maahanmuuttovirasto ei tällä hetkellä tee kielteisiä päätöksiä Ukrainan kansalaisille eikä estä Ukrainan kansalaisilta pääsyä!
Vaihtoehdot lailliseen oleskeluun maassa:
- Viisumivapaus: oikeuttaa oleskelemaan EU:ssa enintään 90 päivää. Tässä tapauksessa et voi luottaa Suomesta saatavaan apuun, kuten taloudelliseen tai asumiseen. Voit työskennellä vain tietyissä tehtävissä.
- Tilapäinen suojelu: Ensimmäinen tilapäisen suojelun oleskelulupa myönnetään enintään vuodeksi (04.03.2023 asti). Tilapäistä suojelua koskevat hakemukset käsitellään paljon nopeammin (noin kolme viikkoa) kuin pakolaisaseman hakeminen (jopa vuosi)
- Turvapaikanhakija: Päätöksen saaminen kestää kuusi kuukautta. Prosessi sisältää haastattelun, jossa sinun täytyy selittää yksityiskohtaisesti, miksi haet turvapaikkaa ja miksi pelkäät palata kotiin
Turvapaikka ja tilapäinen suojelu
- Turvapaikkaprosessia kuvataan virallisella Migri-sivustolla.
- Miten hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa: Kun tulet Suomeen, ilmoita rajaviranomaisille tai poliisille, että haluat hakea turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. He rekisteröivät sinut turvapaikkaprosessin mukaan. Huomaa, että TILAPÄISTÄ suojelua hakeville ihmisille ainoa poliisin palvelupiste on Länsisataman ykkösterminaalissa. Lisätietoa löytyy täältä. Muuten voit vierailla missä tahansa luettelossa olevalla poliisiasemalla.
- Turvapaikkahakemuksen voi jättää vain Suomessa. Vieraile Migrin verkkosivuilla saadaksesi lisätietoja turvapaikan hakemisesta ja turvapaikkaprosessista.
Mitä eroa on tilapäisen suojelun ja pakolaisaseman välillä?
Tilapäinen suojelu | Turvapaikka |
enintään yhdeksi vuodeksi kerrallaan | pitkäaikainen oleskelu |
hakemuksen käsittelyaika on 2-3 viikkoa | hakemuksen käsittelyaika on enintään 1 vuosi |
heti kun sota on ohi eikä henkesi ole vaarassa Ukrainassa, oleskelulupa voidaan irtisanoa | voit jäädä Suomeen pysyvästi, jopa sodan jälkeen |
voit työskennellä ja opiskella heti, kun saat oleskeluluvan | voit työskennellä 3 kuukauden kuluttua turvapaikkahakemuksen tekemisestä, jos sinulla on passi; tai 6 kuukauden kuluttua, jos sinulla ei ole passia |
saat täyden pääsyn työhön, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Sinulla on kuitenkin rajallinen pääsy sosiaalipalveluihin: et saa työttömyysetuutta ja asumistukea | sinulla on täysi pääsy työhön, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin, mukaan lukien työttömyysetuudet ja asumistuet |
voit asua pakolaisten vastaanottokeskuksessa ennen tilapäisen suojelun hakemista ja sen jälkeen | ви можете проживати в центрі прийому біженців, поки ваша заява розглядається |
Jos tarvitset neuvoja, voit kysyä Pakolaisneuvonta.
Muista myös, että kun olet saanut tilapäisen oleskeluluvan ja löytänyt työpaikan, voit hakea työperusteista oleskelulupaa välittömästi. Näin voit asua ja työskennellä Suomessa ilman rajoituksia.
Turvapaikan ja tilapäinen suojelun hakeminen:
Kun saavut Suomeen, ilmoita heti rajatarkastusviranomaiselle tai poliisille, että haluat hakea turvapaikkaa. Rajavartijat auttavat sinua. Jos olet jo maassa, sinun on otettava yhteyttä poliisiin.
- Ota valokuvia. Tämä on suositeltavaa tehdä ennen poliisiasemalla käyntiä, koska kaikki toimistot eivät pysty ottamaan sinusta kuvia.
- Huomaa, että TILAPÄISTÄ suojelua hakeville ihmisille ainoa poliisin palvelupiste on Länsisataman ykkösterminaalissa. Lisätietoa löytyy täältä. Muuten voit vierailla missä tahansa luettelossa olevalla poliisiasemalla. (📍Tyynenmerenkatu 8, 9:00 - 21:00).
- Rajaviranomainen tai poliisi rekisteröi turvapaikanhakijan, kirjaa hakijan perustiedot sekä tallentaa hakijan sormenjäljet, allekirjoituksen ja valokuvan.
- Poliisin on annettava asiakirja, joka vahvistaa, että olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Tarvitset tämän asiakirjan saadaksesi majoitusta vastaanottokeskuksesta.
- Sinut lähetetään vastaanottokeskukseen, jossa sinulle tarjotaan asunto sekä sosiaali-, lääke- ja taloudellinen tuki.
Lista muiden kaupunkien poliisiasemista löytyy täältä.
Maanmuutos
Voiko henkilö siirtyä toiseen EU-maihin saatuaan väliaikaisen suojelun päätöksen? Lyhyt vastaus: KYLLÄ
Menettely ja hypoteettiset tilanteet
Siirtyminen EU: n maasta Suomeen:
- Henkilö oleskelee/asuu tällä hetkellä EU: n maassa (esim. Saksassa) ja on saanut väliaikaisen suojeluluvan, mutta haluaa tulla Suomeen ja saada väliaikaisen suojan sieltä.
- Saapuessaan Suomeen hän voi hakea suojaa, mutta hänen on ilmoitettava virkamiehille ennen rekisteröintiä (että hänellä on oleskelulupa / väliaikainen suoja toisessa EU-maassa, mutta hän haluaa sen nyt Suomessa)
- Suomen virkamiehet ilmoittavat virkamiehille, että EU-maassa ja hänen suojelunsa kyseisessä maassa peruutetaan.
Siirtyminen Suomesta toiseen EU -maahan:
- Jos henkilö oleskelee tällä hetkellä Suomessa väliaikaisella suojelulla, mutta haluaa muuttaa erilaiseen EU-maihin, hänen täytyy ilmoittaa Suomen virkamiehille (poliisi/raja/vastaanottokeskus/maahanmuuttopalvelu, että hän poistuu maasta ja hän ei halua enää suojaa täällä. Suomalaiset virkamiehet ilmoittavat EU-maasta (esim. Saksa).